RSS FEED
Mengenai blog ini...
Apakah yang mencetuskan ilham yang membawa kepada penemuan saintifik dan penciptaan sesuatu yang baru. Kadangkala idea timbul menggunakan cara yang ganjil dan tidak disangka-sangka atau tidak sengaja. Tentunya ahli sains dan pencipta tidak mengharapkan sesuatu yang tidak disengajakan untuk mencapai kejayaan. Tetapi kesilapan kecil, kebetulan atau takdir nasib boleh berlaku setiap masa. Takdir selalu memainkan peranan dalam ciptaan sains. Kebolehan membuat penemuan yang tidak dijangka dan secara kebetulan dipanggil Serendipity
Idea Spontan
--------------

Gelatin yang boleh meletup

ALFRED NOBEL — 1875
Cecair yang tumpah

Alfred Nobel mempunyai minat tersendiri dalam letupan. Saudara lelakinya terbunuh dalam satu kemalangan yang melibatkan nitrogliserin di sebuah kilang membuat bahan letupan di Sweden. Pada waktu itu, nitrogliserin digunakan dengan meluas untuk meletupkan batu di lombong dan kuari. Tetapi cecair yang sangat tidak stabil ini selalunya meletup tanpa dijangka, walaupun bekas itu digoncang sedikit sahaja.
Read more »

Bagaimana ubat bius pertama ditemui

HORACE WELLS - 1844
HANYA SATU SEDUT

Di sebuah dewan di Hartford, Connecticut yang penuh dan padat sehingga melimpah—limpah dengan orang ramai. Di antara penonton-penonton, duduk seorang pemuda, Samuel Cooley dan kawannya, Horace Wells, seorang doktor gigi. Kedua-dua mereka pasti terperanjat dengan apa yang akan mereka lalui. Cooley tidak menyangka bahawa dia akan menjadi bahan hiburan. Wells tidak menyangka dia akan menukar perjalanan sejarah perubatan.
Read more »

Bagaimana produk daripada getah berjaya dihasilkan

CHARLES GOODYEAR — 1839
GETAH YANG HANGUS
Untuk sebahagian besar hidupnya, Charles Goodyear terlalu banyak memikirkan tentang getah. Bahan lembut dan menganjal ini memberikan Goodyear pengiktirafan dan kebanggaan — juga kemiskinan dan kekalahan.

Perasaan terpesona Goodyear dengan getah bermula dengan tidak sengaja. Pada satu hari pada 1834, jurujual yang menganggur ini tertarik dengan pelampung keselamatan getah yang dipamerkan di tingkap sebuah kedai di New York. Dia memeriksanya dengan teliti dan mendapati kecacatan pada produk itu. Dia bergegas pulang ke rumahnya, mereka cipta satu injap baru untuk pelampung itu dan dalam beberapa hari memulangkannya ke kedai itu.
Read more »
Return top